BABY’S EN KINDEREN

 

 

Kinderen vragen speciale aandacht binnen zowel de geneeskunde als de osteopathie. Als er een probleem in één van de ontwikkelingsfacetten optreedt, heeft dit gevolgen voor de totale evolutie van het kind. Een kind is immers volop in ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek, en vraagt dus een aangepaste benadering.  Een kind is geen kleine volwassene.  Daarom zijn vele aspecten in de behandeling van een kind ook anders dan bij een volwassene.

Een baby kan op de behandeltafel of op schoot van de ouders worden behandeld.  De behandeling begint vaak bij de voeten of het bekken om dan langzaam via de buik, borst en rug naar het hoofdje te gaan.  Zo wordt een volledig onderzoek uitgevoerd en went de baby bovendien geleidelijk aan de osteopaat en de aanraking.  Bewegingsbeperkingen worden met zachte technieken losgemaakt, wat kinderen in het algemeen als aangenaam ervaren.  Sommige kinderen huilen tijdens de behandeling, anderen vallen in slaap door het ontspannen van de weefsels.

Waarom komen baby’s of kinderen bij een osteopaat?
- Reflux, darmkrampjes, huilbaby’s
- Voorkeursligging of afplatting van de schedel
- Onverklaarbare hoofdpijn, buikpijn, obstipatie
- Problemen bij of laattijdig kruipen, moeilijk stappen
- Functionele neus-, keel- en oorproblemen
- Ondersteuning bij concentratieproblemen

Waar komen problemen bij een pasgeborene vandaan?
- Te lange of te korte bevalling
- Ingeleide of geremde bevalling
- Stuitligging of sterrenkijker
- Gebruik van zuignap of tang
- Grote drukkrachten van buitenaf
- Keizersnede of malpositionering in de baarmoeder

Het kan nuttig zijn om tijdens de zwangerschap reeds een osteopaat te raadplegen.  Wanneer de bewegingsvrijheid bij de moeder geoptimaliseerd wordt, kunnen veel ongemakken en zwangerschapskwaaltjes verminderen en daar zal ook de baby baat bij hebben.